Onko kysyttävää?

kysymys

Valokuituliittymien myynnissä käynnistyy viimeinen kuukausi ja kuuleman mukaan pähkäilijöitä on paljon. Nyt ei kannata enää miettiä, vaan tilata, koska kuun vaihde tulee nopeasti. Rakennustyöt alkavat heti syyskuun alussa, jotta valmista tulee ennen lumia.

Kuun vaihteessa tuli valtaisa kysymystulva eikä viimeisenä iltana pystytty vastaamaan kaikille. Elokuun lopussa kysymyksiä satelee varmasti vielä enemmän, joten aika mieltä askarruttaville kysymyksille on nyt. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, ainoastaan kysymättä jättäminen on tyhmää. Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löytyy Kuitu16 tietopaketista (klikkaa tästä), mutta lista ei tietenkään ole kaikenkattava. Lisäämme vastauksia sitä mukaa kun kysytte.

Kysy valokuidusta

Jätä kysymys alla olevalla lomakkeella. Kysyä saa anonyymisti. Jos haluat vastauksen, niin jätä myös sähköpostisi.

[contact-form-7 id=”255″ title=”Kysy mitä vaan”]

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys #1: Onko mahdollista, että verkko rakennetaan, vaikka 200 liittymää ei toteutuisi? Onko päätäntävalta tässä osuuskunnalla/urakoitsijalla/operaattorilla?

Vastaus: Päätös tehdään silloin urakoitsijan ja osuuskunnan kesken, koska pienin verkko mille meillä on kiinteä hinta on 200 liittyjän suuruinen. Jos 199 on kaikki mihin pystytään, niin varmasti löytyy ratkaisu. 195 todennäköisesti myös.
Joka mökissä valokuitu jonain päivänä tarvitaan, kyse on vain siitä koska sen hankkii. Nyt tehdään valinta siirtyykö heti nopean netin käyttäjäksi yhteiskunnan tukemalla 1500€ hinnalla vai koittaako sinnitellä nykyisellä siihen saakka että raaskii pulittaa sen 5000€ (toista kertaa tukea ei saa). Nyt vain pitää saada yhteensä 200 päätöstä aikaan elokuun kuluessa niin ei tarvitse miettiä – kannustetaan siis naapuritkin nopean netin kannalle!


K #2: Onko joku ajanut vanhaa kolmos tietä koko matkan Helsinkiin sen jälkeen, kun moottoritie aikanaan valmistui? Vuodesta -97 lähtien töissä kehä kolmosen eteläpuolella ja ei tule ikävä vanhaa. Miettikäähän sitä. Kinttupolut jääköön historiaan! 😀
V: Olen ajanut, ihan kiva vaihtoehto jos on fillarilla liikkeellä.


K #3: Miten kuituvaraus tilataan?
V: Resursin systeemissä on vain yksi hinta eli asiassa tulee säätöä. Laita meiliä niin saat ohjeet: tilaukset@kuitu16.fi


K #4: Moi! Tilasin jo yhden liittymän! Minulla on yksi tyhjä tontti vielä lisäksi…paljon maksaa valmius siihen!
V: Valmius maksaa 300€. Laita meiliä: tilaukset@kuitu16.fi niin laitetaan asia kuntoon.


K #5: Miten liittymä ja kuituvaraus eroaa 200 kappaleen tavoitteesta? Toteutuuko kuidunrakennus jos kuidunottajia on 120 kpl ja kuituvarauksenottajia 80 kpl?
V: Tuolla suhteella ei varmasti toteudu. Muuten vastaus sama kuin kysymyksessä #1. Noihin varauksiin riittää tällä hetkellä yhden käden sormet. Suosittelemme niitä ainoastaan rakentamattomille tonteille, jos joku mökki on jo pystyssä niin ehdottomasti koko paketti. Jos kuitua ei käytä, niin kulut ovat 0€/kk.


K #6: Miten Maxivisionin viihdeboksi kytketään verkkoon?
V: Verkkopiuhalla. Jos verkkopääte asennetaan olohuoneeseen, niin ovat valmiiksi lähekkäin. Vaihtoehtoisesti voidaan hyödyntää sisäverkkoa jos sellainen löytyy. Asiassa autetaan siinä kohtaa kun päätetään mistä kohtaa piuha sisään vedetään. Joku ratkaisu löytyy joka mökkiin.
HUOM! Uusimmat “älytelkkarit” osaavat ottaa itse yhteyden verkkoon, jolloin viihdeboksia ei tarvita.


K #7: Minulla on läppäri toisessa huoneessa, pitääkö siihen jättää netti?
V: Et tarvitse muita nettejä! Päätelaitteessa on langaton netti eli WLAN joka jakaa netin koko taloon – ja yleensä ihan pihalla asti. Siihen saa silloin kiinni kaikki tietokoneet, tabletit, puhelimet ja äly-tv:n. Oikein isossa talossa saattaa tarvita toisen tukiaseman, neuvomme tässä jos se päätelaitteen asennuksen yhteydessä näyttää tarpeelliselta.


K #8: Tekniikka vanhenee nopeasti, käykö valokuidulle samoin? On aika kallista jos pitää kohta ostaa uutta tekniikkaa.
V: Valokuitu ei vanhene. Lähes kaikki 80-luvulta alkaen käyttöön otetut valokaapelit ovat edelleen käytössä eikä valokaapeli “kulu” käytössä. Valokuitunetin nopeutta voidaan nostaa yksinkertaisesti päätelaite uusimalla, joten kerran maahan kaivettua kuitua ei tarvitse uusia kymmeniin vuosiin.
Haja-asutusalueella valokuitu on ainoa ratkaisu toimintavarmoihin 100M-1000M yhteyksiin, koska näillä nopeuksilla mobiiliverkon kantama jää satoihin metreihin. Tällä hetkellä edes piiruspöydällä ei ole valokuidun kanssa kilpailevia tekniikoita.


K #9: Onko valittu operaattori sellainen, joka sallii oman palvelimen käytön?
V: Oman palvelimen käyttö on täysin sallittua. Kiinteä IP järjestyy myös lisämaksusta (12€/kk).
Ammattikäyttöön löytyy yritysliittymiä niin järeään käyttöön kun tarvitaan. Perusta vaikka konesali, no prob.


K #10: Minkälaisia takuita näillä laitteilla on esim. Päätelaite-kuitumuunnin jos ne lakkaa toimimasta?
V: Osuuskunta omistaa päätelaitteen. Jos se hajoaa, niin tuomme uuden. Nopeuksien kasvaessa päivitämme päätelaitteet uudempiin.


K #11: Jos asuu asunto-osakeyhtiö muotoisessa rivi- tai paritalossa, voiko liittymän tilata vaikka taloyhtiössä muut eivät liittymää haluaisi?
V: Voi tilata.


K #12: Tukea tulee ELY keskukselta 345 000€ ja kunnalta 75 000€. Urakka hinnaksi on ilmoitettu n. 500 000€. Tältä pohjalta laskettuna 200 osakkaan jaettu osuus olisi alle 400€/kiinteistö. Miksi hinta on 1500€?
V: Tuki on 70% tukikelpoisista kustannuksista, ei kiinteä summa. Jos liittyjiä on vain 200, jää tukea käyttämättä noin 150 000€!
Urakkahinnassa on mukana myös tukikelvoton tonttiosuus eikä se sisällä arvonlisäveroa joka on 200 liittyjän kohdalla yhteensä n. 120 000€.


K #13: Onnistuu tilaaminen Radan toiselle puolelle ja Riihimäelle . Sijainti Monnin koulua vastapäätä, 300 metriä matkaa koululta?
V: Ei onnistu “normaaliin” tapaan, koska tuki- ja hankealue rajautuvat päärataan. Osuuskuntaan voi toki liittyä alueen ulkopuoleltakin, mutta hinta nousee silloin kalliimmaksi ja liittymisaikataulu on eri. Ota yhteyttä osuuskuntaan niin selvitetään asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *