Yhteenveto infoillasta

Infoilta Paukunharjulle keräsi paikalle kymmeniä monnilaisia. Tässä yhteenveto illan kuulumisista myös heille, jotka eivät syystä tai toisesta paikalle päässeet.

Kunnanjohtaja Pekka Määttänen kertoi aiheesta lähtien liikkeelle omista kokemuksistaan tietotekniikan parissa. Toimiva ja nopea internet on nykypäivän vaatimus, eikä kunnanvirastollakaan tapahdu mitään jos netti ei toimi. Määttänen kannusti hankkimaan valokuituliittymän nyt, kun se on Hausjärven kunnan ja ELY-keskuksen tuen ansiosta mahdollista kohtuullisin kustannuksin. Valokuitu on investointi tulevaisuuteen.

Kiinteistövälitysyritystä luotsaava Kaisa Liski kertoi valokuidun vaikutuksista asunnon myymiseen. Hänen mukaansa maaseudun rauhaan muuttavalle etätyömahdollisuus on usein ratkaiseva tekijä asuntokauppaa mietittäessä, joten verkkoyhteyden on oltava kunnossa. Liski kertoi esimerkin Riihimäeltä: kadun eri puolilla oli kaksi uudehkoa asuntoa, joista toiseen oli rakennusvaiheessa asennettu valokuitu ja toiseen ei. Valokuidulla varustettu asunto myytiin huomattavasti nopeammin ja kauppahinnassa eroa syntyi kymmeniä tuhansia euroja. Liski painotti, että vaikka valokuitu vaikuttaa myös asunnon myyntihintaan, niin kaikkein suurin vaikutus valokuidulla on kuitenkin siihen kuinka nopeasti asunto saadaan myytyä. Ostaja ei nimittäin ole valmis itse rakennuttamaan valokuituliittymää vaikka se olisi mahdollista, vaan haluaa asunnon, jossa nopea netti on jo valmiina.

Illan aikana vastattiin kysymyksiin ja selvennettiin hämäräksi jääneitä asioita. Monien detaljien lisäksi käytiin läpi verkon avaimet käteen -toteuttamismallin etuja sekä osuuskunnan roolia. Osuuskunnan vastatessa verkosta se pysyy jäsentensä omistuksessa ja hallinnassa, jolloin myös kulut pysyvät kurissa. Esimerkiksi Kaisa Liski kertoi kauhistuneensa selvitettyään valokuituliittymän hintaa omaan kotiinsa: valokuidun olisi kyllä saanut, mutta asennus olisi ollut kymppitonnin ja kuukausimaksu yli 300 euroa!

Illan kuluessa puhuttiin myös niistä tekijöistä, joiden vuoksi perinteinen puhelinverkko tai mobiiliverkko eivät kumpikaan kykene vastaamaan kasvavaan internetin käyttöön. Molempia voidaan kehittää edelleen ja nopeuksia saadaan nostettua vielä jonkin verran nykyisestä kaupunkialueilla, mutta korkeiden nopeuksien mukana sähköisen signaalin kantama lyhenee niin merkittävästi, että yli 100M yhteysnopeus ei toteudu haja-asutusalueella. Itsekin monnilainen, Nokian matkapuhelinverkkojen tuotekehityksessä työskentelevä Toni Hirvinen valotti asiaa alan ammattilaisen silmin. Hänen mukaansa mobiiliverkko ei Monnin alueella parane tulevaisuudessakaan, koska tukiasemien rakentaminen harvaan asutuille alueille ei ole operaattoreille kannattavaa kaupunkien ajaessa edelle. Hän kertoi mobiilitekniikan rajoituksista ja tiesi tulevan 5G-verkon olevan kantamaltaan todella paljon lyhyempi, vain satoja metrejä, joten siitäkään ei ole Monnin yhteyksien pelastajaksi.

Lopuksi keskusteltiin vielä osuuskunnan saamista julkisista tuista. ELY-keskuksen tuki on kiinteä 70% osuus kustannuksista, joten sen täysimääräinen hyödyntäminen vaatii laajaa peittoa. Osuuskunnan hallituksen ja muutaman aktiivisen jäsenen ovensuukierros on tavoittanut jo monet, mutta yli 150 kotiovea on vielä kolkuttamatta. Illan päätteeksi  kirjattiin muutama valokuitutilaus ja päätettiin vielä kiristää myyntiponnisteluita, jotta mahdollisimman monelle selviävät valokuituliittymän mukanaan tuomat edut. Hankkimalla valokuidun nyt varmistaa saavansa sen kohtuullisin kustannuksin, jonka jälkeen nopea ja toimintavarma verkkoyhteys on kunnossa pitkälle tulevaisuuteen.

 

aapo 17.8.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *