Varaus vai täysi liittymä?

Moni miettii valokuidun hankkimista pelkästään tulevaisuuden tarpeita varten (lue täältä miksi). Kysymyksiä on herättänyt kannattaako valokuituliittymä rakentaa suoraan valmiiksi asti jos juuri nyt ei ole käyttöä, vaiko tyytyä ns. kuituvaraukseen, jossa kuitunippu tuodaan tontin nurkalle asennusta odottamaan. Tämän artikkelin tarkoitus on avata eri vaihtoehtojen eroja ja kustannuksia.

Avaimet käteen

Kaikissa tapauksissa hinta on avaimet käteen. Liittymähintaan siis kuuluu täysin käyttövalmis verkkoyhteys sisältöen myös tarvittavan kuitupäätteeen. Päätteessä on WLAN-tukiasema, eli langattomat laitteet voi ottaa suoraan käyttöön. Jos talossa on sisäverkko, voidaan sitä käyttää kytkemällä verkkopääte siihen normaalilla RJ45-kaapelilla. Tulevaisuudessa osuuskunta toimittaa uudet päätelaitteet kun nykyisen maksiminopeus ei enää riitä.

Verkkopääte asennetaan kun liittymä otetaan käyttöön. Käyttömaksu on 100M nopeudella 29,90€/kk. Jos liittymää ei ota käyttöön, ei käyttömaksuakaan peritä.

Liittymä

Liittymähinta sisältää lähtökohtaisesti käyttövalmiin valokuituyhteyden. Verkko rakennetaan point-to-point -menetelmällä, eli teletilasta tuodaan valokaapeli suoraan kotiin asti. Joka kotiin tulee oma kuitu jota ei jaeta naapurin kanssa. Asennushintaan kuuluu kaapelin asennus sisään asti, eli siihen kuuluvat myös pihatyöt ja valokaapelin tuominen rakennuksen sisälle.

Liittymän kokonaishinnaksi muodostuu 1500€ (valokuituliittymä) + 100€ (osuuskunnan liittymis- ja jäsenmaksu) = 1600€.

Avaamattoman liittymän käyttöönotto onnistuu muutaman päivän varoitusajalla.

Kuituvalmius

Kuituvalmius sisältää oman valokuidun tontin nurkkaan vedettynä. Valmius helpottaa tulevaa käyttöönottoa ja laskee myöhemmin liittyvälle koituvia kustannuksia, koska liittymisen kallein osuus eli oma valokaapeli teletilasta tontin nurkalle saadaan silloin 70% tuen piiriin. Ja tietenkin on merkittävästi edullisempaa vetää yhden kaapelin sijaan kerralla 20-100 käyttäjän kaapelit samaan ojaan.

Käyttöönottovaiheessa valokuitukaapeli vedetään tontin nurkalta haluttua reittiä pitkin talon luo, tuodaan sisälle taloon ja asennetaan käyttöön. Tontin koko ja kaapelin reitti vaikuttaa tässä asennushintaan. Tämäkin vaihe on avaimet käteen ja hintaan sisältyy edelleen kuitupääte WLAN-tukiasemalla.

Liittymän kokonaishinta muodostuu kahdesta osasta. Nyt veloitetaan 300€ (kuituvaraus) + 100€ (osuuskunnan liittymis- ja jäsenmaksu) = 400€
Käyttöönottovaiheessa veloitetaan 1700€ asennusmaksu + tonttityöt todellisten kustannusten mukaan, arvio 400-700€ = 2100-2400€
Kokonaishinta on silloin 2500-2800€.

Kuituvalmiuden käyttöönottoon kuluva aika riippuu monesta tekijästä. Nopeimmillaan kuituvalmius voidaan ottaa käyttökuntoon 3-4 viikossa, mutta vastaavasti talviaikaan pihatyöt voivat olla haasteellisia.

Täysin uusi liittymä

Valokuituliittymän voi tilata myöhemminkin, jolloin se rakennetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Maanrakennustyöt ovat silloin suurin kuluerä, koska talon ja teletilan välille täytyy vetää valokuitukaapeli koko matkalle. Osuuskunta toki varautuu maltillisesti uusien talojen rakentamiseen ja muihinkin uusiin liittyjiin, joten liittymäpaikkoja syntyy muutama eri puolille Monnia.

Maanrakennustöiltä ei kuitenkaan voida välttyä. Niiden hinta riippuu maastosta ja esimerkiksi 5€/m hinnalla laskien jokainen 200m maksaa tonnin. Kiinteistön ja teletilan välisten maanrakennustöiden lisäksi kustannuksia syntyy valokuituhitsauksista ja tonttitöistä.

Kuituliittymän hinnaksi muodostuu silloin 2000€ (valokuituliittymä) + 100€ (osuuskunnan liittymis- ja jäsenmaksu) + tontti- ja kuidunveto kokonaisuudessaan. Käytännössä puhutaan ihan minimissäänkin yli 3000€ kustannuksista. Uuden liittymän hinta moninkertaistuu etäisyyden kasvaessa, vaikkapa silloin kun kuitu asennetaan tien viimeiseen kiinteistöön.Täysin uuden liittymän toimitusaika on useita kuukausia.

Vertailu

Kokosimme tärkeimmät tiedot taulukkoon.

Normaali liittymä Kuituvaraus Myöhemmin tilattava liittymä
Osuuskunnan maksut (maksetaan tilatessa) 100€ 100€ 100€
Maksu nyt 1500€ 300€ 0€
Maksu käyttöönotettaessa / myöhemmin tilatessa 0€ 1700€ 2000€
Maanrakennustyöt teletilan/liityntäpisteen ja kiinteistön välillä sisältyy hintaan sisältyy hintaan todellisten kustannusten mukaan, 3-10€/metri, minimissään 500-1000€
Pihatyöt sisältyy hintaan todellisten kustannusten mukaan, n. 400-700€ todellisten kustannusten mukaan, n. 400-700€
Kuitupääte WLAN-tukiasemalla sisältyy hintaan sisältyy hintaan sisältyy hintaan
Käyttömaksu kunnes liittymä otetaan käyttöön 0 €/kk 0 €/kk 0 €/kk
Toimitusaika, jos liittymä avataan myöhemmin viikko kuukausi (säävarauksella) useita kuukausia
Kertamaksut yht. 1600€ n. 2600€ minimissään 3000€

Minkä valitsen?

Valmiin liittymän tilaavan kuluja alentaa monta tekijää. Tärkein on runkoverkon osuudelle saatava ELY-keskuksen ja Hausjärven kunnan 70% tuki. Toinen lähes yhtä tärkeä tekijä etenkin isolla tontilla asuville on tonttitöiden kiinteä hinta, joka on mahdollista vain ison urakan kohdalla. Kaikkia kuluja laskee se, kun miehet ja koneet tuodaan tekemään yhden liittymän sijaan 200 liittymää.

Normaalin liittymän tilaus tulee noin 1000€ edullisemmaksi kuin kuituvaraus. Suosittelemme siksi ensisijaisesti sitä olemassaoleviin taloihin. Käyttöönotto onnistuu nopeasti heti kun kuituyhteyttä tarvitaan.

Kuituvaraus sopii parhaiten vielä rakentamattomille tonteille. Sen tilaamalla säästää helposti tuhansia euroja etenkin jos uudet rakennuspaikat eivät ole kaikkein keskeisimmällä sijainnilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *