Verkkopalvelut vaativat koko ajan enemmän yhteydeltä

Internetin käyttö kasvaa koko ajan. Monet internetin kautta käytettävät palvelut kuten tv- ja elokuvapalvelut vaativat entistä enemmän tiedonsiirtokapasiteettia. Alueemme kuparijohtoihin ja mobiiliyhteyksiin perustuvat laajakaistayhteydet toimivat jo tällä hetkellä kapasiteettinsa rajoilla ja nopeus vaihtelee vuorokauden ajasta riippuen Yhteydet tulevat ruuhkautumaan jatkossa entistä pahemmin ja aiheuttamaan ongelmallisia tilanteita.

Milloin ADSL:n raja tulee vastaan riippuu käytöstä; verkkopankki pyörii varmasti seuraavat 10 vuotta nykyisellä tekniikalla, mutta työ- tai viihdekäytössä tarvitaan nopeampia yhteyksiä. Tiedostot ovat entistä suurempia ja niitä liikutellaan enemmän (digikamerat, varmuuskopiointi, pelaaminen, etätyö). Kahden lapsen perheessä on äkkiä toistakymmentä laitetta kiinni verkossa koko ajan (4x puhelin, 4x tabletti, 2x tietokone, 2x tv, stereot…)

nopeus

Televisio siirtyy verkkoon

Perinteinen televisio väistyy pian verkkopalveluiden tieltä. Koska radiotaajuudet ovat rajallisia, on teräväpiirtolähetysten jakelukanava jatkossa internet. Käytännössä kaikki uudet televisiot pystyvät FullHD tarkkuuteen ja suurimman osan voi kytkeä verkkoon. 4K televisiot yleistyvät nopeasti, vaikka digitv ei kykene vielä kunnolla edes teräväpiirtoon! Kaikkien tv-kanavien ohjelmia voi jo seurata verkon yli (Yle Areena, Ruutu, Katsomo) ja esim. Netflix kasvaa hurjaa vauhtia. FullHD kuvan välittäminen vaatii kaistaa vähintään 4 mbit/s (Youtube) ja parempilaatuisena enemmän aina 30-40 mbit/s bittinopeuksiin asti (Blue-ray). 4K tarkkuus vaatii yleistyessään nimensä mukaisesti nelinkertaisen kaistan. 4 Mbit/s ADSL-yhteydellä jo kahden ohjelman samanaikainen katselu käytännössä tukkii verkon.

Valokuitu on teknisesti ainoa vaihtoehto

Teknisesti valokuitu on ainoa vaihtoehto, koska muilla keinoin ei yksinkertaisesti päästä toimintavarmoihin 100M+ nopeuksiin. Kuparikaapeleihin pohjautuvan tekniikan (ADSL) rajat ovat jo vastassa, eikä langattomilla yhteyksillä päästä samoihin nopeuksiin. Kaapelitv-verkkoon tai satelliittiyhteyksiin perustuvat ratkaisut eivät ole käytännössä mahdollisia.

Valokuitu on pientalon asukkaan kannalta hyvin samanlainen kuin puhelinkaapelikin. Valokuidussa tietoa kuljetetaan sähkön sijasta valona. Haja-asutusalueella asuvien kannalta on tärkeää, ettei esim. ukkonen vaikuta valokuituun millään tavoin. Kaikki runkoverkot on jo nyt toteutettu valokuidulla. Langattomat verkot ovat langattomia vain tukiasemaan saakka ja jokaiselle tukiasemalle menee valokuitu.

Valokuitu itsessään ei rajoita nopeutta, sillä ainoastaan kuuden valokaapelin kapasiteetti riittäisi koko maailman verkkoliikenteen siirtämiseksi. Tämänhetkinen tiedonsiirtoennätys valokuidun yli on 2500 Tbit/s. Se on 8 Mbit/s ADSL-yhteyteen verrattuna 25 miljoonaa kertaa suurempi nopeus.

Tulevaisuus ei ole mobiilin

Matkapuhelinverkko tai muut radiotaajuuksiin perustuvat tiedonsiirtotekniikat eivät ole jatkossa realistinen tapa tarjota nopeita verkkoyhteyksiä. Edes teoreettisesti luotettavaa yli 100 Mbit/s yhteyttä ei voida tarjota langattomasti, koska radiotaajuuksien määrä on yksinkertaisesti rajallinen.

Esimerkiksi 4G-dataliittymiä myydään 300M nopeuksilla, vaikka verkon teoreettinen maksiminopeus on ainoastaan 260M. Käytännön nopeus jää siten ADSL-tasolle heti kun muutama naapurikin hankkii dataliittymän. Käytännössä yli 200M nopeus toteutuu ainoastaan silloin, kun käyttäjiä on yksi ja hän käyttää verkkoa aivan maston vieressä.

5G-verkot eivät nekään ratkaise tiedonsiirtoa, koska niiden kantama on vain satoja metrejä. Käytännössä oma 5G-tukiasema tarvittaisiin jokaiseen kortteliin. Koska jokaiselle tukiasemalle pitäisi kuitenkin vetää valokaapeli ymmärtää nopeasti että on järkevämpää verkottaa suoraan jokainen kiinteistö, jolloin pullonkauloilta vältytään kokonaan.

Valokuituyhteys nostaa kiinteistön arvoa

Jatkuvasti yleistyvät pilvipalvelut, etätyö ja videopuhelut vaativat nettiyhteydeltä nopeutta. Nopeatempoiset pelit vaativat nopean vastejan joten mobiili ei ole vaihtoehto. Lääkäripalvelut verkon yli ovat nurkan takana.

Vaikka itse ei kokisi vielä kuitua tarvitsevansa, niin asia kannattaa hoitaa kuntoon jo nyt. Kuitu nostaa kiinteistön arvoa ja varmistaa, että talonsa saa myös tulevaisuudessa myytyä. Valokuitua kannattaa ajatella perusinfran osana, joka jatkossa tulee joka taloon.