Avaimet käteen -liittymä on huoleton

Olemme kilpailuttaneet valokuitu-urakan avaimet käteen -mallilla, jossa urakoitsija vastaa verkon rakentamisen lisäksi myös sen suunnittelusta, tarvittavien lupien hankkimisesta sekä dokumentoinnista. Koska hinta sisältää kaiken ja sama urakoitsija vastaa ns. kaikesta, on ratkaisu huoleton ja yllätyksiltä vältytään.

Hinta on kaikille sama

Avaimet käteen mallissa liittymähinta on kaikille sama. Valokuituliittymä maksaa saman 1500€ asuitpa missä tahansa Monnissa. Ei siis ole merkitystä oletko pääväylän varrella vai vähän sivummalla. Runkoverkko rakennetaan kattamaan Monnin siltä osin kun liittyjiä lähtee mukaan.

Vaihtoehtoisesti kuluja oltaisiin voitu jyvittää esimerkiksi liittymän metrimäärän mukaan, mutta tästä olisi seurannut aivan mahdoton tarjousrumba ja laskeminen. Nyt tarkka hinta on tiedossa etukäteen ja se on kaikille sama.

Valokuituverkkoon voi liittyä tulevaisuudessakin. Silloin hinta määräytyy todellisten kustannusten mukaan riippuen liittyjän sijainnista suhteessa datakeskukseen. Ja kun Elyn ja Hausjärven kunnan nyt tarjoamaa tukea ei enää saa, nousee hinta moninkertaiseksi. Kannattaa tilata nyt, kun valokuidun saa kolmasosalla markkinahinnasta.

Miksi avaimet käteen -malli?

Valitsimme avaimet käteen -ratkaisun osuuskuntien yleisimpien haastaiden välttämiseksi. Yleensä verkon suunnittelija on eri taho kuin urakoitsija, jolloin urakoitsija joutuu joka tapauksessa suunnittelemaan verkon uusiksi, mikä aiheuttaa tietysti lisäkuluja. Sen lisäksi reittejä muutettaessa joudutaan helposti vääntämään siitä kenelle lisäkulut menevät.

Toinen etu on ajansäästö. Jos verkon suunnittelu ja rakentaminen ovat eri projekteja, menee projektien hallintaan tupla-aika. Ja kun molempiin on saatavissa julkista tukea, jota kannattaa hakea, menee hakemusrumbassa oma aikansa.

Kaikkein tärkein hyöty on kuitenkin etukäteen tiedossa oleva hinta. Jotain pieniä yllätyksiä tulee, mutta verkon kustannukset eivät sentään voi ylittyä 20-50%. Niinpä liittymähinta saadaan kerralla kohdalleen eikä verkon valmistuminen voi mennä mönkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *