Kustannusarvio ja liittymähinnat

Hallituksen voimin saatiin kasaan ensimmäinen karkeahko kustannusarvio. Varsinaisen runkoverkon pituudeksi tulee n. 20 km ja tästä haaroitetaan jokaiseen talouteen oma kaapelinsa. Arvioimme keskimääräisen liittymäpituuden olevan n. 100m. Minimissään lähdetään tekemään 200 käyttäjän verkkoa, jolloin kokonaisuudessaan kaapelia menee maahan n. 40 km. Mikäli mukaan lähtee 250 tai 300 taloutta, puhutaan vastaavasti 45 km ja 50 km laajuisesta verkosta. Käyttäjämäärän kasvaessa keskimääräinen tilaajayhteys luonnollisesti lyhenee ja liittymäkohtainen hinta laskee.

Tältä pohjlta verkon arvioitu kustannus asettuu 700 000€ – 900 000€ välille eli hieman alkuperäistä arviota pienemmäksi. Verkon rakentamiskriteereiksi asetettiin tältä pohjalta minimissään 200 käyttäjää ja maksimihinnaksi 2000€. Tältä pohjalta arvioitu liittymähinta on n. 1700€ sisältäen arvonlisäveron. Osuuskunta vastaa  verotuksellisista syistä verkon rakentamisesta tontin rajalle. Omalla tontilla tehtyjen töiden hinta on arvioilta 400-500€ ja tälle osuudelle saa kotitalousvähennyksen. Kokonaisuudessaan liittymähinta on siis parin tonnin hujakoilla lopullisista kustannuksista riippuen.

Aloitamme liittymämyynnin syksyn aikana. Liittymäsopimus on ehdollinen, ja muuttuu sitovaksi mikäli vähintään 200 taloutta lähtee mukaan ja liittymähinta on maksimissaan 2000€ sisältäen arvonlisäveron. Osuuskunta pyrkii järjestämään myös osamaksuvaihtoehdon, jolloin liittymismaksun voi maksaa 60-70€ kuukausimaksulla viiden vuoden aikana. Mikäli mukaan lähtee lähemmäs 300 taloutta, voi hinta olla jopa lähellä 1500 euroa!

Tavoitteenamme on rakentaa verkko avaimet käteen -periaatteella, jolloin lopulliset kustannukset tiedetään etukäteen eikä yllätyksiä tule. Tämä laskelma on tehty yläkanttiin olettaen mm. kaivettavien osuuksien määrän yläkanttiin. Hinta tarkentuu kun ulkopuolinen suunnittelija laatii yksityiskohtaisemman suunnitelman.

Liity mukaan osuuskuntaan ja olet mukana tukemassa hanketta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *