Hankehankaluuksia – kuituverkko viivästyy

Loppuvuosi on tuonut mukanaan yllätyksiä.

Ikävä uutinen on ollut verkon suunnitteluprojektin venyminen johtuen Mavin ja Elyn Hyrrä-järjestelmän ongelmista. (Verkon suunnittelulle haetaan 90% tukea, joten tuen saaminen on tärkeää!) Hyrrän käyttöönoton ongelmista johtuen yhtäkään tukipäätöstä ei ole käsitelty (eikä tukia maksettu) tällä tukikaudella ja sähköisen käsittelyn sijaan talven aikana aloitetaan tukihakemusten paperikäsittely. Osuuskunnan hallitus päätti joulun alla vuoden viimeisessä kokouksessa, ettei tukihakemusta jätetä lainkaan ennen kuin meillä on käsitys milloin hakemuksia oikeasti hyväksytään.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Syksyn aikana useampi verkonrakentaja on lähestynyt meitä ja tarjoutunut sekä rakentamaan verkon että myös rahoittamaan rakennustyön. Positiivista on myöse sen, että aiempi oma kustannusarviomme on osoittautunut varsin tarkaksi, koska kaikkein kandidaattien karkea arvio on ollut lähellä omaa arviotamme. Koska näyttäisi olevan mahdollista rakentaa verkko kokonaan avaimet käteen -periaatteella, ei myöskään suunnitteluprojekti liene enää välttämätön. Selvitämme seuraavan 1-2 kuukauden aikana onko järkevämpää suoraan kilpailuttaa koko verkon rakentaminen suunnitteluineen päivineen.

Käytännössä alkuperäinen suunnitelma suunnitella verkko talven aikana ja aloittaa rakentaminen kesällä 2016 ei toteudu. Tällä hetkellä selvitettävät vaihtoehdot ovat:

  1. Hankkia verkko avaimet käteen -periaatteella. Hankkeelle haetaan Elyn tukea 50-60% osuudella. Rakennustyöt on edelleen mahdollista aloittaa 2016 kesällä kaiken osuessa nappiin.
  2. Edetä aiemman suunnitelman mukaan, mutta hitaammin. Suunnitteluprojekti venyy hakemusten käsittelyongelmien vuoksi ainakin loppukevääseen, jolloin verkkoa päästään rakentamaan vasta 2017 keväällä. Verkon suunnittelulle haetaan tukea 90% ja rakentamiselle 50-60%.

Seuraava tilannekatsaus kuuluu lopputalvella kun avaimet käteen -vaihtoehto on kartoitettu. Kaikki hallituksen jäsenet antavat mielellään lisätietoja asiasta – yhteystiedot löydät täältä.

Voit tukea Monnin alueen valokuituhanketta liittymällä Kuitu16-osuuskunnan jäseneksi kätevästi verkossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *