Soneran avoin kuitu

Sonera kävi tänään esittelemässä meille Avoin Kuitu -konseptiaan. Avoin Kuitu-mallissa osuuskunta omistaa varsinaisen passiivisen valokuituverkon ja Sonera toimii linkkinä varsinaisen Internetiin sekä toimii yhteytenä muihin palveluntarjoajiin. Konseptissa palveluvalikoima ei rajaudu vain Soneran palveluihin, vaan periaatteessa voit hankkia vaikka Elisan viihteen tai minkä tahansa muun palveluntarjoajan palvelun.

Avoimeen malliin perustuva verkko tuo mukanaan monia hyviä puolia. Osuuskunnan omistama verkko pysyy jatkossakin kohtuuhintaisena, koska Carunan tyyppisiä, monopolin mahdollistamia hinnantuplauksia ei tarvitse pelätä verkon olessa avoin kaikille toimijoille.

Telia on aktiivinen valokuituverkonrakentaja Ruotsissa, ja länsinaapurin mallin mukaan konseptiin kuuluu myös verkon rakentamisen rahoittaminen. Rahoitusta voidaan tarjota sekä osuuskunnalle tai liittymän hankkijalle. Kertamaksun sijaan liittymismaksu olisi mahdollista maksaa myös pienempinä kuukausimaksuina. Kokonaisuutena paketti oli kiinnostava ja tutkimme sitä tarkemmin.

Soneran lisäksi olemme keskustelleet myös useamman verkkoinfran rakentajan kanssa. Urakoitsijoilla on mahdollisuus tarjota verkon rakentaminen avaimet käteen -periaatteella, jolloin verkon maksimihinta on tiedossa etukäteen. Myös koko verkon suunnittelu on mahdollista sisällyttää projektiin. Tämä helpottaa varmasti rakentamispäätöksen tekemistä kun muuttuvien osien määrä vähenee.

Helmikuun aikana hanke nytkähtänee eteenpäin tavalla tai toisella. Sillä välin kannattaa tutustua Soneran malliin Avoin kuitu -konseptin sivuilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *