Osuuskunta valmistelee tukihakemusta

Päivitystahti sivustolla on ollut verkkainen, mutta taustatöitä on tehty koko ajan.

Selvitysten perusteella osuuskunnan on mahdollista hakea ELY-keskukselta 70% tukiosuutta verkon rakennuskustannuksiin. Valmistelemme tukihakemusta lähiviikkojen aikana ja tavoitteena on jättää hakemus lokakuun lopussa umpeutuvan hakujakson sisällä. Rahoituspäätös saadaan talven aikana, jolloin verkon rakennus pääsisi alkamaan keväällä.

Verkko on suunniteltu toteutettavaksi kokonaisuudessaan avaimet käteen -periaatteella, jolloin toteuttaja vastaa verkon suunnittelusta, rakentamisesta ja rakentamisen aikaisesta rahoituksesta. Tmä tarkoittaa myös sitä, ettei osakkaiden tarvitse murehtia mahdollisista budjetinylityksistä, koska lopullinen hinta on tiedossa etukäteen. Olemme kysyneet alustavia kustannusarvioita ja koko alueen verkon kokonaiskustannus jää alle miljoonan euron.

Liittymämaksua voidaan nykytietojen valossa arvioida kohtuullisella tarkkuudella. Mikäli verkonrakennus maksaa miljoonan, jäisi tuen jälkeen osuuskunnalle maksettavaa 300 000 euroa. Mikäli mukaan lähtee 200 osakasta eli puolet alueen kiinteistöistä, kustannus on n. 1500€ per liittymä. Jos liittyjiä on 75% eli 300 osakasta, on liittymismaksu enää tuhat euroa. Tavoittelemme verkolle 80% kattavuutta.

Osuuskunnalle tukikelpoista rakentamista on vain varsinaisen runkoverkon osuus, eli jokainen kiinteistö vastaa itse tontilla tapahtuvasta rakentamisesta. Tälle osuudelle saa vastaavasti kotitalousvähennyksen. Karkeasti voidaan arvioida liittymiskustannusten olevan maksimissaan puolestatoista tonnista reiluun kahteen tonniin per kiinteistö riippuen liittyjien määrästä.

Jatkossa valokuituverkoille ei ole enää luvassa julkista tukea, joten verkko on toteutettava tämän tukikauden puitteissa jos haluamme saada 70% “alennuksen”. Liity siis mukaan osuuskuntaan heti ja kerro naapurillekin. Osuuskunnan vuosikokous pidetään syksyllä hakemuksen jättämisen jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *