Aikataulupäivitys

Valokuituverkon rakentaminen etenee säistä huolimatta hitaasti mutta varmasti. Runsaat sateet ja lumisateet ovat hankaloittaneet töitä ja olot ovat poikkeuksellisen hankalat. Pihatöissä kannattaa varautua siihen, että kuitu vedetään odotettua suuremmalla kaivinkoneella ja nurmi ei jää priimakuntoon. Toivomme ymmärrystä urakoitsijoille, jotka varmasti tekevät työnsä mahdollisimman siististi. Vaikka piha jäisikin nyt odotettua roisimman näköiseksi, niin ensi kesällä kasvava nurmi piilottaa jäljet – ja sen jälkeen pihaa ei tarvitse ainakaan netin takia myllätä seuraavaan 30-60 vuoteen.

Urakoitsijan terveiset

Marraskuu lähenee loppuaan, ja vielä vähän meillä on töitä. Emme ihan pääse aikataulussa maaliin, mutta tämän vuoden puolella liittymät on käytössä. Kaikki runkokaapelit on kaivettu, ja tonttiliittymät ovat menossa nyt Monninlinjalla. Ne pitäisi saada valmiiksi tämän viikon aikana. Viimeiseksi tehdään Hellämäentien tilaajien tontit. Kaapelijatkot ovat hyvässä mallissa, samoin kiinteistöjen kartoitukset. Kiinteistöasennukset jatkuvat koko ajan.

Taajamassa myös viimeisiä liittymiä kaivetaan, pitäisi olla valmiina tämän viikon lopulla tai viimeistään ensi viikon alussa. Kuidun puhallukset aloitetaan kohtapuoliin ja samalla tehdään kiinteistön asennukset.

Pyrimme tekemään tonttiasennukset pihoja sotkematta, mutta kelit tekevät tilanteesta haasteellisen. Täryaura tai muu vastaava ei kulje enää, kun on näin märkää, vaan kaikki työt tehdään kaivinkoneella. Nurmikko saattaa näyttää vähän pahalta, mutta sille emme yksinkertaisesti voi mitään, koska vettä on tullut niin paljon ja paikat ovat pehmeinä. Keväällä voi siis joutua siementä heittämään ja haravoimaan.

Kiinteistöasennuksia tehdään enimmäkseen päiväsaikaan. Joten pyydämme, että mikäli asukkaat eivät voi olla silloin paikalla, saisimme luvan tehdä asennuksia kiinteistöönne. Toki paikat pitää olla sovittuna minne laitteet asennetaan. Muuten emme pääse aikataulussa maaliin.

Kaapelin asennus kiinteistön sisällä:
Tästä on tullut puhetta asentajiltamme, joten vielä kertaus. Kaapelin tuonti sisälle kuuluu meille. Teemme reiän seinään, tai jos on putki tms. talon sisälle niin asennamme valokuidun putkeen. Reiän tai putken jälkeen meille kuuluu vielä 3-5m asennusta, mutta tätä pidemmälle asennus on sisäverkon rakentamista ja siitä vastaa kiinteistön omistaja. Toki asentajamme voi sen tehdä, mutta he laskuttavat siitä kiinteistön omistajaa. Hintaa sovitaan tapauskohtaisesti ja asentaja kertoo mielellään lisää. Kysykää asentajalta, mitä työ maksaisi!

Terveisin,
Timo Rasi, Netel Oy
timo.rasi@netel.fi / 050-68781

Vanhan liittymän irtisanominen

Osuuskunta suosittelee, ettei vanhaa nettiliittymää vielä suljeta. Työt ovat edelleen kesken ja mm. teletilan laitetyöt ovat vaiheessa. Joulun pyhiin on alle kuukausi aikaa, joten jokin yllättävä tapahtuma voi pahimmillaan viivästyttää osan tai kaikkien liittymien käyttöönottoa ensi vuoden puolelle. Mikäli koko verkko ei jostain syystä käytössä jouluksi koko Monniin, niin tiedotamme asiasta lisää viimeistään 28.12.

Kotitalousvähennys

Kuitti valokuituliittymästä toimitetaan kaikille yksityisasiakkaille huomisen aikana. Liitteenä seuraa valmiiksi täytetty lomake, jolla voi hakea kotitalousvähennystä tonttityön osalta.

Muita vinkkejä

Tietoturva

Moni on kysellyt vinkkejä ilmaisiin virustorjuntaohjelmiin. Tuoreehko listaus eri vaihtoehdoista löytyy esimerkiksi täältä:
https://www.yrittajat.fi/uutiset/558586-suojaa-tietokoneesi-tassa-5-parasta-ilmaista-virustorjuntaohjelmaa

Kaikkein oleellisinta on käyttöjärjestelmän päivitys. Osuuskunta suosittelee Windows-käyttöjärjestelmän automaattista päivitystoimintoa. Päivittämätön kone on tietoturvariski.

TV

Viihdeboksin voi tilata jo nyt. Lue lisää edellisestä uutisesta.

Liittymän avaaminen

Liittymän avaamisesta toimitamme tarkemmat ohjeet kun verkko on testattu toimivaksi ja liittymien käyttöönotto aloitetaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *